Frytki z batatów

Z serii kolejnych przepisów na przekąski- idealnie pasuje do wina, jak chce się coś przegryźć między posiłkami, do filmu, zamiast czipsów albo do obiadu.
Przepis jest bardzo prosty.
Potrzebujemy:
– 1 batat
– łyżka stołowa oliwy z oliwek
-sól
– przyprawy typu: papryka, zioła prowansalskie itp.

Bataty kroimy podobnie jak ziemniaki na kształt frytek, przesypujemy do miski, dodajemy łyżkę oleju żeby nie było za tłusto mieszamy całość w misce, posypujemy solą i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Przesypujemy batatowe frytki na dużą blachę( najlepiej jak leżą obok siebie i się nie stykają- lepiej się upieką), posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na 25min.

Dlaczego bataty?
„Według badań, u kobiet spożywających więcej produktów bogatych w beta-karoten (a takim są bataty), mniejsze było ryzyko zachorowania na raka piersi.

Z kolei badanie przeprowadzone na pacjentach, u których zdiagnozowano nowotwór pęcherza, dowiodło, że bataty należą do warzyw najlepiej chroniących przed tą chorobą. Mało togo, bataty mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu nerek.

Z innych badań wynika, że bataty przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę u ludzi.

Bataty zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny = 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Dla porównania – indeks glikemiczny ziemniaków wynosi od ok. 60 (gotowane) do ponad 80 (pieczone).

Bataty są źródłem karotenów i karotenoidów, w tym luteiny – substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok. Warto wiedzieć, że zawartość karotenów i karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach czy szpinaku, które powszechnie słyną z zawartości tych związków.

Bataty mogą się przyczynić do poprawienia pamięci – tak wynika z badań przeprowadzonych na szczurach. U gryzoni, którym podawano bataty o fioletowym miąższu, nastąpiła znaczna poprawa funkcji poznawczych, co może być związane z obecnością antocyjanin w tych warzywach.”

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/bataty-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-batatow_38925.html

Leave a comment